Nieuws

Afgewezen stadionplan kost Rotterdam half miljoen euro

on

Het gesneuvelde stadionplan van Feyenoord kost de gemeente Rotterdam ruim een half miljoen euro, exclusief ambtelijke inzet. D66 en SP plaatsen vooral vraagtekens bij de nota van advocatenkantoor Loyens & Loeff. Dat meldt het AD/Rotterdams Dagblad.

Op verzoek van het AD/Rotterdams Dagblad gaf verantwoordelijk wethouder Antoinette Laan (sport, VVD) gisteren inzage in de kosten ter voorbereiding op het afgeblazen besluit over het nieuwe stadion van Feyenoord. Daaruit blijkt onder meer dat het grootste deel van het bedrag is betaald aan Loyens & Loeff: bijna 270.000 euro.

Het bedrijf voorzag het college en de gemeenteraad van financieel en juridisch advies, en toetste of het voorstel voldeed aan de Europese richtlijnen over staatssteun. De andere kosten betreffen ‘extern financieel ingewonnen advies’ (151.250 euro) en de vergoeding voor de drie second opinions (131.890 euro), waarbij vijf stadionvarianten op verzoek van de gemeenteraad zijn uitgeplozen.

‘Absurd hoge rekening van advocatenkantoor’
D66 en SP verbazen zich over het ‘absurd hoge bedrag’ dat door Loyens & Loeff is gedeclareerd. ‘Het enige dat ik ooit van hen in handen heb gekregen, was een brief die ik binnen één minuut gelezen had’, zegt D66-raadslid Jos Verveen tegen het AD/Rotterdams Dagblad. ‘Dat blijkt dus een heel duur briefje te zijn geweest.’

SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn eist opheldering van het college. ‘Ik vraag me af wat de juristen voor die bijna 270.000 euro gedaan hebben. Als je het gaat omrekenen en rekening houdt met een hoog uurtarief, dan moeten de juristen er onwaarschijnlijk veel tijd in hebben gestoken. En dat heb ik niet teruggezien’, zegt hij tegen het AD/Rotterdams Dagblad.

‘Gemaakte kosten waren ingeboekt’
Volgens de woordvoerder van wethouder Laan is van een exorbitant hoge rekening echter geen sprake. ‘Loyens & Loeff heeft de gemeente, behalve voorbereidende werkzaamheden voor de te volgen staatsteunprocedure, geadviseerd inzake de financieringsstructuur van het nieuwe stadion.’

Deze was, aldus het college, cruciaal voor de later te verstrekken garanties. Uiteindelijk keerde een raadsmeerderheid zich tegen het voorstel van een gemeentelijke garantstelling van 165 miljoen euro, waarna het voorstel niet in stemming werd gebracht. Laans woordvoerder benadrukt dat de gemaakte kosten reeds waren ingeboekt en dus niet leiden tot een extra tekort.

‘Hier schrik ik wel van’
Hoewel D66 kritiek heeft op het hoge bedrag dat advocaten in rekening brachten, stelt de partij dat de overige kosten een groter debacle hebben voorkomen. ‘De stad heeft zichzelf veel geld bespaard doordat de raad dit plan heeft afgewezen’, zegt Verveen.

Leefbaar Rotterdam, de partij die ruim anderhalve week geleden de doorslag gaf, twijfelt. ‘Aanvullend onderzoek leidt tot extra kosten,’ zegt raadslid Ronald Buijt. ‘Maar hier schrik ik wel van. Al begrijp ik ook wel dat juristen niet aan de slag gaan voor het uurtarief van een krantenbezorger.’

Bron: Ad.nl

You must be logged in to post a comment Login