Feyenoord wint oefenduel tegen Real Sociedad met 1-0

Feyenoord heeft zaterdag de voorbereiding op het seizoen 2017-2018 afgesloten met een 1-0 overwinning op Real Sociedad. Een week voor het treffen om de Johan Cruijff Schaal maakte Jørgensen het enige doelpunt tijdens de traditionele openingswedstrijd.

Er was nog geen kwartier gespeeld, toen voor het eerst dit seizoen al de bekende goaltune in De Kuip klonk. Nicolai Jørgensen had even daarvoor raak gekopt en daarmee evenals vorig seizoen de score geopend in de openingswedstrijd.

Het was niet zozeer de voorsprong, als wel de wijze waarop die tot stand kwam die tot tevredenheid moet hebben geleid bij Van Bronckhorst. Hij zag een razendsnelle aanval van Feyenoord over de linkerflank, waarbij de bal via Haps bij Boëtius kwam, die zijn perfecte voorzet afgerond zag worden door de Eredivisie-topscorer van vorig seizoen.
Het was een aanval van het type waarvan de trainer er dit seizoen nog veel meer hoopt te zien en waarbij bovendien de extra kwaliteiten van twee van Feyenoords aanwinsten – Haps en Boëtius – tot uiting kwamen. Ook later in de wedstrijd lieten de twee zich gelden: Haps door zijn constante drang naar voren en snelle dribbels, Boëtius onder meer door een knappe actie op slag van rust met een vlammend schot tot besluit dat net naast het doel vloog.
Omdat Vermeer na een half uur spelen handelend had opgetreden bij een spaarzame uitbraak van Real Sociedad, was bij rust de marge in het voordeel van Feyenoord één doelpunt. Dat die score ook in de tweede helft ongewijzigd bleef, had alles te maken met het tempo in de wedstrijd, dat steeds verder inzakte. Voor een deel was dat te verklaren doordat de bezoekers veel onnodig balverlies leden en er een sport van maakten om buitenspel te lopen, maar Feyenoord wist daar met name in de omschakeling te weinig tegenover te stellen om echt gevaarlijk te worden.

Zo kwam een week voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Vitesse de voorsprong geen moment meer in gevaar, al gaf met name de tweede helft nog geen duidelijk antwoord op de vraag hoe ver het ‘nieuwe’ Feyenoord is. Desondanks zal het resultaat tegen de Spaanse nummer zes van vorig seizoen vertrouwen geven met het oog op de belangrijke weken die in het verschiet liggen, te beginnen volgende week met de strijd om de eerste prijs van het seizoen.