Feyenoordinbeeld

‘Het imago van Feyenoord, van de stad Rotterdam, zelfs van Nederland wordt aangetast’

on

Met ingrijpende maatregelen wil Feyenoord nieuwe incidenten bij zijn Europese duels én harde sancties van de UEFA verijdelen. Het betekent dat minder supporters erbij kunnen zijn.
.

Eric Gudde heeft zijn hoofdpijndossier de werktitel ‘veilig Europees voetbal Feyenoord 2016/2017’ meegegeven. De algemeen directeur van de huidige koploper in de eredivisie sprak gisteren in de Kuip over dilemma’s, over een worsteling, mogelijke doemscenario’s, het liggen onder een vergrootglas en over steeds weer nieuwe relschoppertjes die opstaan. En bij al die woorden knikte Feyenoords commercieel directeur Mark Koevermans, als teken dat het vanaf nu echt menens is in Rotterdam-Zuid. Vrijdagmiddag zitten Gudde en technisch directeur Martin van Geel in Monaco voor de loting van de groepsfase van de Europa League. Dan wordt duidelijk welke drie clubs er tot december op bezoek komen in de Kuip.

.

,,Maar het stadion zal niet meer zo vol zitten als in het verleden”, vertelde Gudde. Feyenoord heeft 32.000 seizoenkaarthouders, maar er is bij de drie Europese thuiswedstrijden vanaf nu nog maar plek voor 26.000 aanhangers, omdat de clubleiding de stadioncapaciteit (normaal 50.000) drastisch terugschroeft. ,,In het verleden kwamen er tussen de 17.000 en 20.000 seizoenkaarthouders naar de duels in de groepsfase,” zegt Gudde. 

.

,,We rekenen er dus op dat alle vaste aanhangers er toch bij kunnen zijn.” Het pakket maatregelen, met naast minder beschikbare toegangsbewijzen het plaatsen van hoge netten langs het gehele veld en het inzetten van meer stewards, moet volgens Gudde worden gezien als een pure reddingsoperatie. Alles om te voorkomen dat Feyenoord door de UEFA weer wordt gestraft, waarbij langdurige verbanning van de Europese velden een reële optie is. Gudde bestudeerde de afgelopen maanden de route die werd afgelegd door andere clubs die even-eens over een uitpuilend strafdossier beschikken. ,,En dan zie je dat nadrukkelijk onder een vergrootglas liggen tot zeer forse straffen kan leiden”, zegt Gudde. ,,Het gooien van één aansteker kan Feyenoord heel duur komen te staan. We staan dus voor een mega-opgave, het mag niet meer misgaan.”

.

Door gisteren zo nadrukkelijk het pakket aan maatregelen te presenteren, hoopt Feyenoord de UEFA nog eens duidelijk te maken dat de club de problemen met een deel van de eigen aanhang serieus neemt. Gudde liet zich overal informeren. De afgelopen maanden legde hij zijn oor te luister bij bestuursvoorzitters van grote Nederlandse ondernemingen, specialisten op het gebied van gedragswetenschappen, massamanagement en psychologie. En hij ging op bezoek bij andere clubs met een bloedfanatieke aanhang, zoals het Hongaarse Ferencváros. Gudde stuurde zelfs medewerkers van Feyenoord mee met de harde kern van beruchte supportersgroepen van andere clubs. ,,We hebben overal gezocht naar oplossingen. Wij hebben een deel van onze aanhang niet onder controle. Dit maatschappelijke probleem ga ik niet in mijn eentje oplossen. Maar wij willen wel een voortrekkersrol vervullen.”

.

Er hangen de club nu twee voorwaardelijke straffen boven het hoofd, waaronder één duel zonder publiek. Het opnieuw afsteken van vuurwerk, het gooien van voorwerpen of het niet vrijhouden van de stadiontrappen, komt de club straks hoe dan ook duur te staan. En bij eventuele nieuwe uitingen van racisme, zoals de UEFA constateerde tegen Besiktas (spreekkoren) en AS Roma (opblaasbare banaan), is Feyenoord écht aan de beurt bij de tuchtcommissie van de Europese voetbalbond. 

.

,,Het imago van Feyenoord, van de stad Rotterdam, zelfs van Nederland wordt aangetast”, zegt Gudde. Straks gewoon geen supporters meenemen naar pakweg Manchester, Rome of Gent is volgens de directeur geen optie. ,,Want de UEFA stelt dat je uiteindelijk toch verantwoordelijk bent voor jouw eigen fans, hoe ze ook aan toegangskaarten zijn gekomen. Dan willen we liever proberen de controle erover te houden.” Waar hopen ze op bij Feyenoord, vrijdag bij de loting, als ze puur kijken naar het voorkomen van incidenten? ,,Tegenstanders heel dichtbij, waardoor wij met busreizen de regie in handen kunnen houden, zoals destijds bij Standard Luik of AA Gent”, zegt Koevermans. ,,Of juist heel ver weg, omdat er dan weinig mensen meegaan.”

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login